IMG 20161215 WA0005
Ooit was een Utrechts Baankampioenschap een titel die je met veel trots op je erelijstje kon bijschrijven. Tijden zijn veranderd, want veel van de echte regionale toppers laten hun belangrijkste thuiswedstrijd aan zich voorbijgaan. Ze zullen allen hun goede reden hebben, maar jammer blijft het dat het baankampioenschap veelal is verworden tot een wedstrijd voor regionale subtoppers.
Bij de allroundkampioenschappen, die vorig weekend werden geschaatst op De Vechtsebanen, gingen vijf SVO’ers van start. Hessel Koot (overigens wel een regionale topper!) was de meest succesvolle van het vijftal. Hij pakte bij de junioren A de titel met een prachtige serie van 40.26, 2.01.94 en 4.18.78. Op de sprint moest hij ruim toegeven op winnaar Milo Balk (39.36) en Marc Middelkoop (39.52). Op de mijl koerste hij mee in het kielzog van winnaar Middelkoop (2.01.11). Na de eerste dag bezette Hessel de vierde plaats in het tussenklassement. De deelnemerslijst was zondag nog aanmerkelijk korter dan zaterdag. Balk en Middelkoop gingen niet meer van start en effenden op die wijze de weg naar het baankampioenschap voor Hessel. Ook als beide mannen wel van start zouden zijn gegaan zou Hessel overigens zeer kansrijk zijn geweest voor de titel. Dat bewees hij twee jaar geleden al door het hele veld te verpletteren op de afsluitende drie kilometer! Jorrit Streng werd verrassend vijfde bij de A-junioren.

Freek Wiltenburg schaatste bij de gecombineerde wedstrijd voor senioren en neosenioren een prima openingsdag, waarbij hij zijn snelste Utrecht-tijden van dit seizoen verbeterde. De meeste bewondering oogstte hij echter op de 3000 meter, die hij met veel pijn aan zijn scheenbenen wist te volbrengen. In het eindklassement finishte doorzetter Freek als achtste. Tim van Dijk moest zich wegens ziekte afmelden.
Kees Verdouw en Lettie Zwanenburg finishten in hun mastercategorie op een respectievelijk vijfde en zesde plaats. Lettie schaatste met 1.37.61 een sterke 1000 meter, maar miste een hogere klassering door een mindere 500 meter.
Sven Kemp, schaatsend bij SIV Zeist, was bij de junioren B met 40.17 absoluut de snelste op de 500 meter, maar kwam op de 1500 en 3000 meter te kort op winnaar Jesper de Jong.