IMG 20170130 WA0001

De derde Alternatieve Elfstedentocht is traditioneel de tocht waar de meeste SVO’ers aan deelnemen. Zo ook dit jaar. De meeste schaatsers waren zaterdagavond al aangekomen. Het was prachtig winterweer en het vroor matig tot streng  Zondag en maandag en hadden de SVO’ers de tijd om het ijs te verkennen en om de wedstrijden van de marathonschaatsers (met o.a. Tom van Vliet) te bekijken.
Ook Michael Hagoort maakte deel uit van Team Oudewater:‘Maandagmiddag om 16.00 uur was er een startersbijeenkomst waarbij goed weer werd voorspeld door Piet Paulusma. Er werd verteld dat de ronde 25 km lang was en over het grote meer richting Dolomitenblick zou gaan. Dat was jaren geleden. Dinsdagochtend stonden we al vroeg op en was er bijna geen vrieskou meer aanwezig. Vol goede moed gingen we naar de start en vertrokken onder ideale omstandigheden. Na ongeveer vier uur kwam er veel wind opzetten en de temperatuur kwam ruim boven nul, de dooi trad zeer snel in. De stukken zwart ijs hadden niet te lijden, maar de grote delen sneeuwijs duidelijk wel en dit zorgde ervoor dat het ijs papperig en zwaar werd. De harde wind maakte het er niet makkelijker op. Deze omstandigheden zorgden ervoor dat slechts één derde deel van de deelnemers de 200 km uitreden.’

Snelste SVO’er was Peter Kromwijk, die de acht ronden van 25 kilometer voltooide na 7.50.04. Hij bleef Mark van Valkenburg ruim één minuut voor. Martine Snoek was de snelste dame met 8.30.30, zij finishte in een groep met o.a. Adri Boere en Dick van der Meij. De zusjes Treur kwamen na ruim tien uur schaatsen samen over de finish, maar de eer van de snelste Treur ging naar Conny. Volgens de transponder gleed zij één seconde eerder onder de finishboog door dan Marga. Kees Wiltenburg miste door onoplettendheid de start van zijn groepje en het lukte hem niet om de achterstand weg te rijden, waardoor hij temidden van veel langzamere rijders de tocht moest volbrengen.
De Snelwaarders Kees van der Eijk, Roel Ansink en Wim Zwanenburg beperkten hun aantal ronden, maar genoten ongetwijfeld van hun prachtige tocht over de Weissensee.

IJsbaan Oudewater

logo ijsbaan oudewater