IMG 5121 kopie
Thialf is op weg naar de finale van het WK ijsspeedway, dat volgend weekend wordt gehouden. Voor dit spectaculaire evenement is een dikke ijslaag nodig en de langzaam groeiende ijsdikte was vandaag niet in het voordeel van de schaatsers die deelnamen aan de recordwedstrijden van SHV Woerden. De vele persoonlijke records werden dan ook niet gereden door de toppers, die regelmatig in een sneller Thialf rijden, maar vooral door de schaatsers die slechts incidenteel buiten Utrecht hun wedstrijden rijden. Dat gold eigenlijk voor alle SVO’ers.
Zo schaatste Matthieu van Vuuren PR’s op de 500 en 1000 meter. Met 45.90 en 1.33.83 verbeterde hij zijn oude records met vele seconden. Zijn schaatsmaatje Niek Bijman kwam op de 1000 meter tot 1.25.53. Hij verloor zijn rit van subtopper André Los, maar kon wel een nieuw PR in zijn boekje bijschrijven.
Tim van Dijk en Freek Wiltenburg hoefden zaterdagmorgen slechts kort te reizen om in Heerenveen te komen. Beide neo-senioren zijn dit weekend met de inline-skaters op trainingskamp in Dwingeloo. Tim was de tweede seizoenshelft lang uit de roulatie door een blessure aan de achillespees, maar schaatste een prachtige mijl. Na een perfect opgebouwde race (slechts 1.2 seconde verschil tussen de eerste en laatste ronde!) finishte hij in 2.06.07. Op de 500 meter miste hij scherpte om zijn PR te verbeteren. Freek Wiltenburg en Tim Streng kwamen niet tot nieuwe toptijden in Heerenveen, maar genoten wel van hun kennismaking met het vernieuwde Thialf.

Joep Stubbe, een van de betere B-pupillen van Nederland, sprintte op de 500 meter naar 47.41. Het was niet zijn gewenste zeseneveertiger, maar hij was wel sneller dan eerder dit jaar in Groningen. Op de 1000 leek Joep op weg om zijn eigen clubrecord te verbeteren, maar een val in de slotronde zorgde bij Joep voor een teleurstellend slot van een geweldig schaatsseizoen.
Absolute topper bij de Oudewaterse mannen was echter Hessel Koot. Eerder dit jaar miste hij door materiaalpech en ziekte het NK voor junioren A, dat bij die gelegenheid op supersnel ijs in Heerenveen werd gehouden. Bij de SHV-wedstrijd imponeerde Hessel vooral met een supersnelle 1.55.35 op de 1500 meter. Met 29.1, 29.9 en 30.5 schaatste hij een perfecte race. Hessel was minder tevreden over zijn 500 meter, maar ook daar wist hij zich met 39.12 te verbeteren. ‘Een achtendertiger moet makkelijk kunnen,’ aldus de Vleutenaar.

Haperende tijdwaarneming
Rianne Coljé bleef door een haperende tijdwaarneming lang in het ongewisse over haar eindtijd op de 1000 meter. De handgeklokte 1.38.73 werd pas laat bekendgemaakt, maar leverde wel veel blijdschap op bij Rianne. In het begin van de wedstrijdochtend had ze ook haar PR op de 500 meter al verbeterd tot 47.66. Ook Lotte Maaijen deed het voortreffelijk in Thialf. Op de 500 meter scherpte ze haar tijd aan tot 49.58 en ook de handgeklokte 1.09.19 op de 700 meter  was een PR. Lotte heeft dit jaar slechts weinig wedstrijden geschaatst, maar wel een enorme sprong voorwaarts gemaakt.
Ilva van Schaik kwam op de 500 meter tot 57.17 en die tijd had ze nog niet eerder geschaatst. Denise van Vuuren schaatste op de 500 meter een nieuw PR met 1.06.94. Iris Visser slaagde niet in haar missie om de al vroeg in dit seizoen geschaatste Enschede-tijden te verbeteren. Iris kan echte trots zijn op de stap die ze dit seizoen heeft gemaakt.
IMG 5206 kopie

Coaches
Dirk Zuidam en Wim Zwanenburg, de beide coaches waren na afloop zeer tevreden over de prestaties van hun pupillen. Dirk maakte bij zijn coaching gebruik van zijn nieuwe elektronische rondenbord. ‘Een verjaardagscadeau van Trijnie,’ vertelde Dirk vol trots. Een kort telefonisch overleg met de gulle geefster in Oudewater leerde ons ook dat het om een flink cadeau ging. Het zegt iets over de betrokkenheid van de Zuidammetjes met het Oudewaterse schaatsen. Datzelfde kan overigens gezegd worden van de Zwanenburgjes. Ook zij besteden al hun vrije uren aan SVO. Fijn was het dan ook om te zien dat enkele schaatsers niet vergaten om na afloop van de wedstrijden hun trainer de hand te drukken en te bedanken voor hun inzet.