Huib van Wijngaarden was de eerste SVO’er die de grenzen van de 40 en de 39 seconden slechtte op de 500 meter. Gerwin Coljé nam het stokje van Huib over toen hij in november 2016 met 37.69 de volgende magische grens doorbrak. Inmiddels lijkt Gerwin ook op weg naar zijn eerste 36’er, want zondagavond verbeterde hij in Heerenveen het SVO-clubrecord tot 37.47. Op de 1500 meter kwam Gerwin tot 1.53.20. Gerwin: ‘Geen PR, maar ik wilde het verval in de laatste ronde beperken en dat lukte.’ Een blije Gerwin dus in Heerenveen.
Die blijdschap gold zaterdag ook voor Tom van Vliet. Door zijn top-20 klassering in het klassement van de KPN-beloftencompetitie mocht Tom meedoen aan de doorstroomwedstrijd van de A-rijders van de KPN-marathoncup. Deze wedstrijd werd in Heerenveen geschaatst. Naast Tom kende de wedstrijd nog meer bijzondere deelnemers. Zo gingen ook de Olympische kampioenen Jorrit Bergsma en Sven Kramer van start. Beide Pyeongchang-gangers finishten na 125 ronden in de kopgroep. Voor debutant Tom van Vliet was dat nog niet weggelegd, al wist hij wel een tijdje in het kielzog van Sven Kramer te schaatsen. Fotograaf Dick Kool zette het tweetal prachtig op de foto. Met ongetwijfeld heel veel nieuwe ervaring in zijn rugzak stapte Tom halverwege de koers uit de wedstrijd. De winst ging naar Arjan Stroetinga.
IMG 20180107 WA0000

In Utrecht werden dit weekend de Nederlandse Studentenkampioenschappen geschaatst. Daarom werden er alleen op zondagmorgen trainingswedstrijden gehouden. Anne Murk verbeterde haar PR op de 500 meter tot 53.62. De andere PR’s werden geschaatst door Denise van Vuuren (14.46), Elisa van Vliet (14.85), Ilva van Schaik (15.29), Isa van Beek (40.93), Pim van der Laan (37.12), Kai van Zuilen (37.00) en Stan van der Wind (39.54).

Jumbo Blankestijn Cup 2018