IMG 8485
Natuurijs en kunstijs gaan niet goed samen. Dat bleek maar weer eens tijdens de BOGRO / SVO-clubkampioenschappen die zaterdagavond op de Vechtsebanen werden geschaatst. De meeste SVO’ers waren deze week veelvuldig te vinden op het dunne en hobbelige natuurijs in het natuurgebied langs de Damweg en de overstap naar het keiharde kunstijs viel niet edereen even gemakkelijk. Slechts een enkele schaatser wist in Utrecht een persoonlijk record te schaatsen, maar de ervaren topschaatsers kwamen niet in de buurt van hun toptijden. Ze hadden daarbij ook de pech dat de omstandigheden in de Domstad zwaar waren. Het was ijskoud op de baan en de hoge luchtdruk zorgde voor doorlopende ‘tegenwind’.
Hessel Koot en Tessa van der Neut, de nieuwe SVO-kampioenen, werden dan ook kampioen met een hoger puntentotaal dan de afgelopen jaren gebruikelijk. Als excuus geldt dat de echte SVO-toppers ontbraken. Gerwin Coljé en Demi Benschop, de kampioenen van 2017 ontbraken om diverse redenen en de zekere podiumklanten Stan van Vliet en Tom van Vliet hadden elders schaatsverplichtingen. Nieuw was dat het kampioenschap was opengesteld voor toerschaatsers en hun deelname maakte de titelstrijd tot een echt clubevenement.

Bij de toerschaatsers gingen de titels naar Carel Doesburg en Martine Snoek. Doesburg versloeg Arie Gelderblom en Benno van Vliet. Laatstgenoemde nam onlangs nog deel aan toertochten in het Canadese Ottawa, Portland en Lake Mason. Martine Snoek, ook zij ‘woonde’ deze week op de Damweg, versloeg haar schaatsmaatjes Connie Hagoort en Marga Eikelboom, oftewel de zusjes Treur. De starter hanteerde ook bij de onervaren toerschaatsers een strakke startprocedure: ‘Het is prima dat jullie meedoen, maar bij de start houden we het wel een beetje officieel hoor.’
Juist bij de start was het grote verschil te zien tussen de toer- en de wedstrijdschaatsers. De toerschaatsers gingen rustig glijdend van start, terwijl de wedstrijdschaatsers met veel kracht en energie wegsprintten om pas na een aantal stappen in de glijfase terecht te komen.
Tessa van der Neut, in een nog niet zo ver verleden behorend tot de nationale jeugdtop op de supersprintafstanden en tegenwoordig SVO-trainster, beheerst de start als geen ander en kwam met die kwaliteit tot een mooie 44.97 op de 500 meter. Ook de 1500 meter werd door Tessa gewonnen en daardoor bleef ze in het eindklassement van de wedstrijdschaatssters Joyce van Vliet ruim voor.
Bij de mannen ging de winst naar Hessel Koot. De vorig jaar op hoog niveau schaatsende Vleutenaar heeft de trainingsintensiteit dit jaar fors teruggeschroefd, maar bleef Tim van Dijk en Tim Streng desondanks voor in het eindklassement. Johan Murk, debuterend tussen de grote mannen, viel op ‘en af’ met een foutieve wissel. Rob Kastelein verbeterde zijn PR’s op zowel de 500 als de 1500 meter.
Rianne Coljé werd de snelste schaatsster in de categorie junioren B/C. De Snelrewaardse won zowel de 500 en de 1000 meter en bleef Lotte Maaijen daarmee voor. Elisa van Vliet en Tinka van Leeuwen gingen door met waar ze de afgelopen weken ook al mee bezig waren en verbeterden zich op twee afstanden. Bij de meisjes pupillen was Anne Murk de beste schaatsster, zij scoorde een PR op de 1000 meter. Isa van Beek deed dat op de 500 meter. Voor pupil Joep Stubbe geen nieuwe toptijden, maar hij was wel duidelijk sterker dan de jongens junioren B/C. In deze categorie waren er wel PR’s voor Stan van de Wind en Berry ten Hoeve.
IMG 8305
De clubkampioenschappen werden geopend met de titelstrijd voor de jeugdschaatsers. Bij de meisjes was Meike de Goeij de sterkste en bij de jongens verraste Sem van Beek. Mike Houdijk werd hier tweede. Op het eind van een lange wedstrijdavond, de klok krop kroop toen inmiddels richting de zondag, werd er nog een ploegenachtervolging geschaatst. De twaalf teams vormden een mix van toer- en wedstrijdschaatsers van diverse leeftijden en niveaus. Het vormde daarmee een prachtige sluitstuk van een gezellige en boeiende verenigingsavond. Dat het team van Tim van Dijk, Berry ten Hoeve en Arie Gelderblom met de winst aan de haal ging zal de geschiedenisboeken niet halen. Dit geldt wel voor het feit dat dit het eerste clubkampioenschap op de Vechtsebanen was dat gesponsord werd. Met dank aan BOGRO Oudewater.

Skate4 2018

Flyer Skate4 2018