Marathon Berlijn 2017
Vrijdagmorgen 22 september vertrok ik samen met Demi Huiden, mijn teamgenoot van de regioselectie Midden-Nederland, naar Berlijn. In dat weekend werd op zaterdag de ‘44th BMW Berlin-Marathon inlineskaten’ gereden en op zondag was de hardloopmarathon. Na een lange reis van 7 uur met de auto waren we aangekomen in Berlijn.   Eerst even inchecken bij ons hostel en daarna op de mountainbikes alvast de startnummers ophalen en Berlijn verkennen.
De volgende dag hebben wij ons goed voorbereid op de wedstrijd en om half twee vertrokken we op de fiets naar het verzamelpunt waar de skeelers werden aangetrokken. Daar was het een enorme drukte! We hadden nog nooit zoveel deelnemers bij een skeelermarathon gezien, hier waren het er wel 5500.
Om 15.30 uur was het dan zover, de start van de Berlijnse marathon van 42 km. Demi en ik gingen van start in het A-vak bij de dames, waar nog ongeveer 100 andere dames van start gingen.
Het was een enorme chaos toen we naar dat startvak toereden en ook nadat we gestart waren.
Vanaf het begin af aan werd er hard gereden door de straten van Berlijn en er werd veel geduwd en getrokken tijdens de wedstrijd. Na 15 km moest zowel Demi als ik bij het peloton lossen en zijn we in een andere groep terecht gekomen.
Na 42 km was de finish onder de Brandenburger Tor van Berlijn, waar heel veel publiek ons stond aan te moedigen. Ik finishte in een tijd van 1.14.19 en mijn teamgenoot Demi in 1.15.09.  Kort na de wedstrijd begon het te regenen en zijn we terug gefietst naar ons hostel. Natuurlijk hebben we de volgende dag nog naar de hardloopmarathon gekeken (winnaar Eliud Kipchoge in 2.03.32) en wat cultuur gesnoven in Berlijn.
Wij gingen naar huis met een ervaring rijker en twee leuke souvenirs voor fout parkeren.
De Berlin-Marathon inlineskaten werd gewonnen door Bart Swings en de Argentijnse Maira Yaqueline Arias.

IMG 6839 kopie copy
Bij de SVO-clubkampioenschappen, die afgelopen zaterdag op het zonovergoten Statenland werden gehouden, ging het niet alleen om het winnen van de titels, maar ook om het verbeteren van club- en baanrecords. Uiteindelijk slaagde een achttal SVO’ers in het scherper stellen van een of meerdere toptijden. Hun namen worden op korte termijn genoteerd in het recordboek van SVO. Een hele eer, want in dit digitale boek staat o.a. ook de naam van Olympisch schaatskampioen Michel Mulder genoteerd.
De bijna veertig deelnemers aan de clubkampioenschappen kregen een pittig wedstrijdprogramma voor de kiezen, want naast de als tijdrit verreden 100 en 300 meter, werden ook nog series over 500 en 1000 meter afgewerkt. Voor het vele publiek was het vooral genieten bij de series, waarbij man-tegen-man werd gestreden. Wel was het soms even billen knijpen voor ouders en grootouders als hun favoriet een technische misser maakte in één van de krappe bochten. Tot afgrijzen van de oma van Joep Stubbe was haar kleinzoon een van hen. Mede gezien het verdere verloop van de spannende wedstrijden heeft zij zaterdag dan ook meer van de omgeving van het Statenland gezien dan van het geweldige spektakel op de baan. Het wel toeschouwende publiek zal echter hebben geconstateerd dat geen enkele wankeling leidde tot een kennismaking met het asfalt en dat vertelde veel over de technische vaardigheid van de SVO’ers.

Lees meer: Mooie apotheose skatejaar 2017

IMG 0536.2
Na maandenlang flink trainen mochten de jeugskaters op zaterdag 23 september aan hun ouders, opa’s en oma’s en uiteraard aan de trainers laten zien wat zij allemaal geleerd hadden. Een strakblauwe lucht en een heerlijk zonnetje zorgden voor een extra gezellige sfeer tijdens het diplomaskaten. Klokslag 14.00 uur startten de trainers met een warming-up op een lekker muziekje. Daarna was het tijd voor het echte werk en konden de skates aangetrokken worden. In groepjes lieten de kinderen zien hoe ze over de schans gingen (waarbij sommigen zelfs helemaal zonder hulp de sprong waagden), speelden ze een partijtje ‘skatehockey’ en het tikspel ‘Chinese Muur’ op skates.
Na al deze inspanning was er tijd voor een korte pauze. Tijdens deze pauze werd iedereen verwend met lekkere pannenkoeken en limonade. De nodige energie werd hiermee weer opgedaan voor het laatste onderdeel van het diplomaskaten. Met verbeten gezichten probeerde iedereen een zo snel mogelijke rondetijd neer te zetten. Dat dat was gelukt bleek wel tijdens de diploma-uitreiking. De trainers Maaike, Nikita, Talitha en Jim hadden na afloop voor iedereen een prachtig diploma. Met een ijsje om even lekker af te koelen zat voor de meeste jeugdskaters het skeelerseizoen er toen op. Een aantal van hen hield de skates nog even aan om dit seizoen nog een keer te kunnen schitteren tijdens de clubkampioenschappen. Daarna zat het er voor hen ook echt op. De kinderen kunnen terugkijken op een prachtig skateseizoen.

IMG 6506 copy copy
Het inline-skateseizoen loopt op z’n eind, maar dat was niet te merken aan het deelnemersaantal bij de finalewedstrijd van de Jumbo Blankestijn Cup. Ondanks de druilerige omstandigheden op de koudste 16 september ooit waren ruim veertig skaters naar Statenland gekomen om mee te strijden om de dag- en klassementsoverwinningen. Door de laagdrempeligheid van de Oudewaterse competitie slaagde een groot deel van de deelnemers in hun missie, want door de splitsing van klassementen voor wedstrijdrijders en niet-wedstrijdrijders en de vele leeftijdscategorieën keerde vrijwel iedereen met een beker huiswaarts Voor de enkele pechvogels op het Statenland, die niet op het podium terecht kwamen, gloorde er weer hoop tijdens de loterij, waarbij door de cupsponsor beschikbaar gestelde boodschappentasjes en tal van trendy sportproducten werden verloot. Deze loterij is inmiddels een prachtige SVO-traditie geworden.
De laagdrempeligheid van de Jumbo Blankestijn Cup zorgde ook voor een vriendschappelijke sfeer onder de deelnemers, die van heide en verre naar Oudewater komen. Illustratief hiervoor was zaterdag de huldiging bij de jongens pupillen 2, waarbij de mannen uitgebreid de tijd namen om elkaar te complimenteren met elkaars prestatie. De fotograaf van dienst diende dan ook enig geduld te hebben.

Lees meer: Prijzenregen bij finale Jumbo Blankestijn Cup

Pieter
De snel ter hulp ingeroepen sjovel, inclusief schuif, van een Hoenkoopse veehouder zorgde zaterdagmorgen  voor een relatief droge baan tijdens de start van de finalewedstrijd van de Dave van Dam Inline Cup. De pupillen waren echter nog maar nauwelijks aan hun series begonnen toen het regenwater weer letterlijk uit het donkere wolkendek plensde. Volgens een kenner ter plekke overigens geen enkel probleem, want op asfalt met een laagje water schijnt het minder glad te zijn dan op een halfnatte baan. Overeenkomstig de woorden van de kenner viel er in het ochtendprogramma, ondanks de voortdurende regenval, dan ook maar een valpartij te noteren. De jongedame gleed een stukje op haar billen door, maar kwam verder met de schrik vrij. 
Aan Oudewaterse zijde waren er hoofdrollen voor Asif Muhammad en Anne Murk bij de pupillen 2. Anne ging als een wankele evenwichtskunstenaar door de bochten, maar was in de series toch ruimschoots de sterkste. Op de tactisch sterk gereden marathon over vijftien ronden liet zij zich in de laatste bocht verrassen door Maaike Koelewijn uit Hoogeland, die ook het dagklassement won. Bij de pupillen 2 reed SVO rond met het ijzersterke kwartet Mike Houdijk, Cas van Deuren, Sem van Beek en Asif Muhammad. Niels de Kruijk van SSV Lek en Linge won mede dankzij een scherpe start de series. De Hagesteiner, die ook de eerste drie wedstrijden van de Jumbo Blankestijn Cup won, moest op de marathon echter zijn meerdere erkennen in Asif, die ook het dagklassement won. De winst in het eindklassement bij de P2’s ging naar Anne Murk en Niels de Kruijk.

Lees meer: Anne, Marieke en Rianne winnen Dave van Dam Inline Cup

IMG 5865 kopie
Het wordt spannend of het komende zaterdag droog blijft bij de finalewedstrijd van de Dave van Dam Inline Cup, die op onze baan wordt gehouden. Regen kunnen we slecht gebruiken, want nattigheid zal de baan gladder maken en dit zal onvermijdelijk zijn invloed hebben op het verloop van de wedstrijden. Iedereen is overigens razend enthousiast over de onlangs gerenoveerde baan, die na de opknapbeurt ook de lengte van 200 meter aan het benaderen is.
De pupillen 4, 3 en 2 openen de lange wedstrijddag en rond het middaguren starten de wedstrijden voor de overige leeftijdscategorieën. Onder de deelnemers veel jonge SVO’ers en een deel van hen zal ook meestrijden om de podiumplaatsen van zowel het dag- als het eindklassement. Zo voeren Anne Murk, Marieke de Kruijff en Rianne Coljé hun klassement aan, maar ook veel andere ‘Oudewaternaren’ zijn kansrijk voor een podiumplaats.
Iedereen is zaterdag uiteraard van harte welkom om de regiorijders, maar vooral ook de lokale pupillen van de trainers Bart de Waal, Dirk Zuidam en Joyce van Vliet te komen aanmoedigen.
Komende weken blijven we overigens wedstrijdskaten in Oudewater, want de volgende zaterdagen worden de finale van de Jumbo Blankestijn Cup (16 september) en de clubkampioenschappen (23 september) georganiseerd. Op de laatste wedstrijddag van het seizoen wordt ook de verenigingsbarbecue gehouden.

IMG 20170827 WA0000
Vorige week trainde Italiaanse Asia Renda tweemaal mee met de jeugdgroep van Bart de Waal en Joyce van Vliet. Asia was op vakantie in Nederland en was uiteraard welkom op het Statenland. Het eerste contact was snel gelegd tussen haar moeder Rosanne en trainster Joyce en resulteerde zelfs in deelname van Asia aan de voorlaatste wedstrijd van de Dave van Dam Inline Cup, die zaterdag in Amersfoort werd gehouden. Asia, woonachtig in het prachtig klinkende Vado Ligure, eindigde in het klassement van de P2’s op een mooie vijfde plaats en werd op de tijdrit zelfs derde. Ze kon supertrots zijn. Anne Murk was in deze categorie oppermachtig en won alle afstanden met overmacht. Nienke Oosterlaken werd achtste.
Ook bij jongens P2 heerste het Oudewaterse team. De winst ging weliswaar naar Niels de Kruijk, maar de Hagesteiner dankte zijn winst mede aan het feit dat Asif Muhammad op wat kinderachtige wijze werd gediskwalificeerd op de tijdrit. Dit wegens het overschrijden van de lijnmarkering. Cas van Deuren eindigde op de tweede plaats achter Niels. Asif, Sem van Beek en de steeds beter rijdende Mike Houdijk eindigde op de plaatsen vier, vijf en zes.
Bij de P3’s werden Vita van Deuren en Lars Oosterlaken tweede en vierde.
De Oudewaterse P1’s waren minder succesvol op de lange Amersfoortse baan. Joep Stubbe en Jim van Zuilen eindigden buiten de top-5. De wedstrijd werd gewonnen door de dit seizoen supersterk rijdende Stijn van de Bunt, die voorheen in de SVO-kleuren skatete maar nu voor Amersfoort uitkomt. Bij de meisjes debuteerde Denise van Vuuren met een negende plaats. Fleur Visser eindigde een plaatsje lager.
In het middagprogramma was er een eerste plaats voor Marieke de Kruijff bij de meisjes kadetten en Rianne Coljé, die vorige week in Oudewater nog zwaar ten val kwam, werd derde bij de ‘oudere’ dames.
’s Middags werd ook de finalewedstrijd van de marathoncompetitie gereden. Demi Benschop won de gecombineerde wedstrijd voor senioren en junioren. Maaike Coljé werd vierde. In het eindklassement werd Maaike eerste en ze verdiende daarmee de forse premie van € 32,-. Bart de Waal werd derde in de mannenwedstrijd.

IMG 5814 copy
De derde wedstrijd van de Jumbo Blankestijn Cup had afgelopen zaterdag nog nadrukkelijk te kampen met de naweeën van de lange zomervakantie. Aan Oudewaterse zijde was duidelijk zichtbaar dat het bij veel rijders aan scherpte ontbrak. Dit door het missen van een aantal trainingen en het gebrek aan wedstrijdritme. Door de vakantiespreiding gingen er minder rijders van start dan bij de eerste twee competitiewedstrijden. Zo ontbrak een aantal vaste deelnemers uit Zeeland en van de Zuid-Hollandse eilanden, daar er in die regio nog volop vakantie werd gevierd. Bij de wedstrijdorganisatie ging het er ook ontspannen aan toe. Het was bijvoorbeeld geen enkel probleem om de start van de marathon even uit te stellen, omdat er bij een van de rijders nog een blarenpleister moest worden geplakt. De toeschouwers konden op de frisse zaterdagavond genieten van een bonte mix aan prestaties. Zo scoorde Tom van Vliet met ‘een rustige’ 18.881 een nieuw baanrecord op de tijdrit over een ronde, terwijl de kleine Lieke van Rijs van SSC de Poel uit Zeeland 1.22.613 over haar rondgang deed. Het applaus van het publiek was er niet minder om.

Lees meer: Jumbo Blankestijn Cup luidt vakantie uit

RIK 7890 1 1 1
V
anaf maandag 7 augustus druppelden de SVO-skaters binnen op camping Kleinstrand in het Belgische Jabbeke, dat op zo'n kleine 10 km afstand van de geweldige skeelerbaan in Zandvoorde ligt. Vanaf dinsdag  werden er tussen de buien door één of twee trainingen per dag afgewerkt waarbij vooral aan de techniek en het uithoudingsvermogen werd gewerkt. Dit omdat er in het toernooi alleen  lange afstanden gereden werden. Alleen de junioren B moesten een startplek bemachtigen aan de hand van de tijdrit voor de inline-wedstrijden. Alle jongeren werden d.m.v. het rekken van lootjes in de eerste wedstrijd opgesteld op het getrokken nummer. Dat pakte voor Fleur Visser en Nienke Oosterlaken goed uit  met startplaats 1 uit de hoge hoed . Anne Murk trok  nummer 24 en Lars Oosterlaken trok nummer 11, ze hadden minder geluk en moesten daardoor gelijk aan de bak.  Na dag een gingen er veel tevreden gezichten snel terug naar de camping, want er moest nog effe in het meer gezwommen worden voor het slapen gaan.
De zaterdag  verliep ook weer geweldig. Het weer zat weer mee en ondanks het feit dat het op de camping toch nog even stevig regende bleef het boven de skeelerbaan in Zandvoorde heel de dag droog. De zondag was er volop zon en tijdens de finaleraces was het zelfs erg warm. Ook werd er veel gevallen. want de vermoeidheid begon in elke klasse toch wel mee te spelen. Hierdoor ontstonden er toch nog grote verschuivingen in de klassementen. Uiteindelijk werden na al die wedstrijden de eindklassementen opgemaakt. Lars Oosterlaken eindigde bij de minimum boys op plek 12,  bij de pupillen girls eindigden Nienke Oosterlaken op plek 30 en Anne Murk op plek 12. Bij de scholieren girls eindigde Fleur Visser op plek 40 en bij de junioren B ladies eindigde Iris Visser op plek 42 en Roosmarijn van der Vaart op plek 44 . Patrick van Echtelt werd ondanks twee valpartijen zesentwintigste. Demi Benschop kwam hard ten val tegen de boarding. Ondanks een diepe scheur in haar wiel reed ze gewoon door en  behaalde een tiende plaats. Tom van Vliet was zelf niet helemaal tevreden maar werd negende. Voor alle skeeleraars, ouders en opa's en oma's op de baan of via de livestream is het een geweldig skeelerweekend geweest met prachtig weer en een veel nieuwe ervaringen. 

Programma 19 augustus 2017 1 1
De landelijk rijdende inline-skaters kennen nauwelijks een zomerstop. Zo behaalde Roosmarijn van der Vaart op 15 juli nog een tweede plaats bij de landelijke baancompetitie voor junioren B. In Almere won de Linschotense de tijdrit in 29.338 en op de puntenkoers eindigde ze als tweede. Demi Benschop werd op 22 juli derde op de 500 meter en tweede op de afvalkoers bij de landelijke baanwedstrijd voor junioren A in Zwaagwesteinde.
Komend weekend start het laatste deel van dit inline-skateseizoen met de Flanders Grand Prix Inline Skating in Oostende. Een kleine groep SVO’ers zal naar de Belgische kust afreizen om aan deze internationale wedstrijden deel te nemen.
Ook voor degenen die dicht bij huis hun wedstrijden willen rijden zijn er de komende weken volop mogelijkheden in Oudewater. Zo wordt op zaterdag 19 augustus de derde wedstrijd van de Jumbo Blankestijn Cup gehouden. De wedstrijd staat open voor inline-skaters van alle niveaus. De finalewedstrijd van de JBC wordt gehouden op zaterdag 16 september. Alle informatie over de Jumbo Blankestijn Cup is te vinden op www.jumboblankestijncup.nl.
Op zaterdag 9 september wordt het druk op het Statenland, want dan wordt de finale van de regionale Dave van Dam Inline Cup op onze baan georganiseerd. Het skateseizoen wordt afgesloten op zaterdag 23 september. Op die dag worden de SVO-clubkampioenschappen gehouden.

Ik heb een vraag

Ik wil me inschrijven

IJsbaan Oudewater

logo ijsbaan oudewater

Promo jeugdschaatsen

Kalender

ma di wo do vr za zo
2
3
4
5
7
9
10
11
12
14
16
19
21
23
24
25
26
27
28

Sponsoren

MYLAPS

mylaps