IMG 5814 copy
De derde wedstrijd van de Jumbo Blankestijn Cup had afgelopen zaterdag nog nadrukkelijk te kampen met de naweeën van de lange zomervakantie. Aan Oudewaterse zijde was duidelijk zichtbaar dat het bij veel rijders aan scherpte ontbrak. Dit door het missen van een aantal trainingen en het gebrek aan wedstrijdritme. Door de vakantiespreiding gingen er minder rijders van start dan bij de eerste twee competitiewedstrijden. Zo ontbrak een aantal vaste deelnemers uit Zeeland en van de Zuid-Hollandse eilanden, daar er in die regio nog volop vakantie werd gevierd. Bij de wedstrijdorganisatie ging het er ook ontspannen aan toe. Het was bijvoorbeeld geen enkel probleem om de start van de marathon even uit te stellen, omdat er bij een van de rijders nog een blarenpleister moest worden geplakt. De toeschouwers konden op de frisse zaterdagavond genieten van een bonte mix aan prestaties. Zo scoorde Tom van Vliet met ‘een rustige’ 18.881 een nieuw baanrecord op de tijdrit over een ronde, terwijl de kleine Lieke van Rijs van SSC de Poel uit Zeeland 1.22.613 over haar rondgang deed. Het applaus van het publiek was er niet minder om.

Strijd op honderdsten
De spectaculairste skatewedstrijden zijn de series en de marathon waarbij man-tegen-man wordt gestreden om de winst. In Oudewater wordt echter altijd geopend met een tijdrit over een ronde en bij deze race tegen de elektronische klok gaat het niet alleen om de winst, maar ook om het verbeteren van de club- en baanrecords. Daarin slaagden zaterdagavond drie rijders: Jim van Zuilen (pupillen 1), Patrick van Echtelt (kadetten) en de al eerder genoemde Tom van Vliet (junioren). Favoriet Joep Stubbe schakelde zichzelf op de sprint uit door zijn skate bij de start over de startstreep te plaatsen, waardoor de transponder de tijdwaarneming in ongewenste werking zette. Hij was overigens niet de enige.
Bijzonder spannend was de strijd bij de oudste meisjes-pupillen. Winnares Fleur Visser wist de sterk rijdende Denise van Vuuren en Remke van Rijs slechts een paar honderdsten van een seconde voor te blijven. Bij de meisjes zonder wedstrijdlicentie verraste Tinka van Leeuwen. Haar 24.647 sloot naadloos aan bij de tijden van de wedstrijdrijders.
De kadetten Raphael Boef en Patrick van Echtelt zorgden bij de series over vijf ronden voor de meest spannende finish van de avond. Na een spagaatfinish was Montfoorter Van Echtelt zesduizendste van een seconde sneller dan Linschoter Boef. Op de afsluitende marathon over 45 ronden kreeg Raphael Boef, ondanks een valpartij, zijn revanche. Hij was ook de enige rijder die nog enigszins in het spoor kon blijven van de ongenaakbare Tom van Vliet.
Joep Stubbe wist na zijn ‘valse start’ op de tijdrit de wedstrijd bij de pupillen 1 alsnog naar zijn hand te zetten. Hij won zowel de series als de marathon, Jim van Zuilen werd op beide wedstrijdonderdelen tweede.
De finale van de Jumbo Blankestijn Cup wordt gehouden op zaterdag 16 september.

Winnaars
De dagwinnaars van de derde wedstrijd van de Jumbo Blankestijn Cup waren bij de wedstrijdrijders: Vita van Deuren en Lars Oosterlaken (P3), Anne Murk en Niels de Kruijk (P2), Fleur Visser en Joep Stubbe (P1), Marieke de Kruijff en Patrick van Echtelt (kadetten) en Tom van Vliet (junioren). Bij de rijders zonder wedstrijdlicentie ging de winst naar Lieke van Rijs (P4), Jet de Wit en Micha Boef (P3), Hendrika de Kok en William van de Bosse (P2), Tinka van Leeuwen en Floris Vermue (P1) en Adrienne van Tussenbroek (kadetten).