DSC06378
De klok staat op 05:45 uur in de ijshockeyhal van de Vechtsebanen. Het is nog hartstikke donker en er hangt een laag dikke mist over het ijs. Ongeduldig staan veel kinderen, waaronder ook de SVO-toppers, met hun stempelkaart om de nek te wachten op het startschot van De Tocht der Tochten. Gelukkig zorgt de blaaskapel voor leuke muziek en wordt er zelfs al op dit vroege tijdsstip de polonaise ingezet. De jongste deelnemers die voor het eerst aan dit leuke festijn meedoen zitten vol vragen. Is het niet handiger om eerst je schaatsen aan te doen i.p.v. naar de start te rennen en ze dan pas onder te binden? Waarom is het hier zo donker, zo zie je toch niet waar je schaatst? Door de oudere kinderen worden antwoorden gegeven als: ‘Dat was vorig jaar ook zo,’ of ‘Kijk maar op Youtube, zo deden ze dat vroeger.’ Gelukkig kan in Utrecht elk jaar de Elfstedentocht worden geschaatst, want de laatste echte Elfstedentocht op natuurijs was op 4 januari 1997.


Het startschot klinkt luid in de ijshal en in het gedrang probeert iedereen een plekje te vinden om de schaatsen onder te binden en het ijs op te gaan. Als de bel gaat moet er naar de eerstvolgende plaats geschaatst en gekluund worden die op de stempelkaart staat. Onderweg moet er goed opgelet worden bij de wakken en de vele bruggetjes. Er is zelfs nog even tijd voor de Koek en Zopie of om je te laten schminken en dan snel weer verder want er moet voor dat kruisje wel langs 11 steden geschaatst worden om een stempel te halen. Ineens wordt er omgeroepen of iedereen naar de ijshockey hal wil komen. Nog even controleren of iedereen bij alle plaatsen een stempel heeft gehaald.
1. Leeuwarden (start) 2. Sneek 3. IJlst 4. Sloten 5. Stavoren 6. Hindeloopen 7. Workum 8. Bolsward 9. Harlingen10. Franeker 11. Dokkum. Ja de kaart is vol. Nadat het welverdiende kruisje om de nek is gehangen en de schaatsen uit zijn gedaan wordt de terugreis weer gemaakt met de bus richting Montfoort en Oudewater. Komt die echte Elfstedentocht dit jaar wordt er in de bus gevraagd. Dat weet je nooit, maar als het een week lang hard vriest en het ijs dik genoeg is zou het na 20 jaar zo maar eens kunnen.
Een ding weten we wel zeker op de Vechtsebanen. Daar klinkt elk jaar gewoon ... it giet oan. (verslag Johan Murk)

Ik heb een vraag

Ik wil me inschrijven

Skate4 2018

Flyer Skate4 2018

Jumbo Blankestijn Cup 2018

Jumbo Blankestijn Cup 2018

Promo jeugdschaatsen

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Sponsoren

MYLAPS

mylaps