20170203 090649 resized
Door een afmelding mocht Gerwin Coljé vandaag deelnemen aan de 1000 meter. In het eindklassement eindigde onze clubgenoot op plaats 29, maar hij verbeterde wel het SVO-clubrecord tot 1.15.16. ‘Op de 1000 meter lukt het me niet om mijn snelheid in de bochten weg te trappen,’ appte de zelfkritische Gerwin onmiddellijk na zijn wedstrijd. Gezien de winnende tijd van de Koreaan Min-Kyu Cha, 1.09.56, konden de schaatsers profiteren van optimaal Medeu-ijs. Gerwin: ‘Maar die Cha is ook een absolute topper. Hij schaatste een rondje van 24.9. Dat is echt absurd!’ 
Halverwege de wedstrijd lag er een dikke mist over de baan, maar de schaatsers hadden daar schijnbaar weinig last van. Gerwin schaatste in de vierde rit tegen de Mongool Yalalt Zorigtbaatar, student aan de Mongolian State University of Education. Gerwin delfde het onderspit in de race en zijn tegenstander kwam daarbij juichend over de finish. Gerwin Pieter Coljé is schijnbaar een grote naam in Mongolië!
Bijzonder overigens om in het eindklassement veel kleine schaatslanden tegen te komen, zoals Estland, Mongolie en Wit-Rusland. En al die mannen schaatsen echt heel snelle tijden! Toppers in het veld komen veelal uit Korea en Japan, waar de Winter Universiade echt een heel belangrijk evenement is.


Voor Gerwin is deelname aan de Universiade een geweldige belevenis: ‘Ik heb niet geteld hoeveel foto's er al van ons zijn gemaakt. Een heleboel in elk geval. We worden behandeld als sporthelden. Zo'n oranje jas doet blijkbaar toch wat. Overigens hebben bijna alle deelnemende landen speciale kleding voor de Winter Universiade, zoals dat ook gebruikelijk is op de Olympische Spelen. Onze kleding is geleend van de KNSB.
We verblijven in een speciaal hiervoor gebouwd atletendorp, het Athlete Village. Naast appartementen zijn hier een eetzaal, een supermarkt, een fitnessruimte, een zwembad, een bank, een politiebureau en een mini-ziekenhuis. 
Vanuit het dorp vertrekken bussen naar alle sportlocaties. Als het druk is in het verkeer worden de bussen voorgegaan door een politieauto. Ontzettend bizar!’ Hij vervolgt: ‘Voor Kazachstan is dit pure propaganda. Bij de opening werd president Nazarbajev enorm opgehemeld. Het is echt een mega-evenement en alle Middelbare Scholen hebben vakantie vanwege de Universiade. De Universiade is grootser opgezet dan ooit en ze zien dat waarschijnlijk als generale repetitie voor de Olympische Winterspelen, waar ze mogelijk weer een nieuw bid voor willen doen.’
Om zich te sparen voor de ploegenachtervolging heeft Gerwin zich inmiddels afgemeld voor de 10 kilometer: ‘Zondag is de ploegenachtervolging. Hier starten we in twee heats. Eerst een kwalificatierun waarna de snelste twee tegen elkaar rijden voor het goud, de nummers 3 en 4 voor brons, etc. Dit moet het hoogtepunt van onze Universiade worden. We hebben daar enorm hard voor getraind. Maandag rijdt ik ook nog de Mass Start!
Het is in elk geval al een onvergetelijke ervaring. Alleen al trainen is hier fantastisch door de omgeving. Buiten schaatsen is zo gek nog niet.’

Ik heb een vraag

Ik wil me inschrijven

Skate4 2018

Flyer Skate4 2018

Jumbo Blankestijn Cup 2018

Jumbo Blankestijn Cup 2018

Promo jeugdschaatsen

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
4
6
8
11
13
15

Sponsoren

MYLAPS

mylaps