IMG 20170206 WA0002
Het grootste deel van het Oudewaterse schaatslegioen was vrijdag al huiswaarts gekeerd, maar Freek Wiltenburg en Wim Zwanenburg gingen nog van start bij de vierde Alternatieve Elfstedentocht. Wim reed een prima Alternatieve en finishte na 8.18.16.
Freek Wiltenburg schaatste voor het eerst op de Weissensee en deed dit als voorrijder voor schaatsers die zich hadden aangemeld via Skate4AIR. Deze organisatie haalt geld op voor onderzoek naar taaislijmziekte. Freek verrichtte veel kopwerk voor de groep die de 200 km. binnen de negen uur i-wilde schaatsen. Daarnaast regelde hij het reservevoedsel en drinken voor schaatsers die dat nodig hadden. Ook reed hij gevallen schaatsers terug naar de groep. Zijn verhaal:
'Donderdag rond vier uur was er een rijdersmeeting. Dit was het moment waarop de lengte van de ronde en de uiterste tijd van binnenkomen bekend werden gemaakt. Gelukkig werd er gekozen voor een kleine ronde over 16.5 km. ’s Ochtens had ik nog de grote ronde richting Dolomitenblick geschaatst, maar deze was eigenlijk onbegaanbaar. Die avond ben ik vroeg naar bed gegaan, want de wekker stond op 4.45 uur. Iedereen moest namelijk om zeven uur klaar staan aan de start.


Bij de start was het ijs nog goed en al het dooiwater van de vorige dag was van het ijs afgepompt.
Op het schema van negen uur ging ik van start. Dat betekende dat ik ongeveer 24 kilometer per uur moest schaatsen en tijdens eet- en drinkpauzes mocht ik het tempo laten zakken naar een gemiddelde snelheid van 22 kilometer per uur. 
De eerste zes ronden reed ik  op kop. Het ging erg makkelijk en ik had er veel plezier in om de mensen langs de kant te horen die ons stonden aan te moedigen. Net voor de brug stond Lettie en die liet zich iedere ronde weer horen.   
Na vijf ronden begon de wind flink toe te nemen en het begon langzaam te regenen. Het werd steeds stiller in mijn groep en door de regen werd het ijs steeds slechter.  Op sommige plaatsen kwam het water zelfs hoger dan de enkels. Op het grote meer was het vooral het sneeuwijs dat het schaatsen zwaar maakte. De instabiele en vermoeide schaatsers vielen daar meerdere keren. Aan het eind van de grote ronde bleef het ijs mooi.   
Na ronde zeven bereikte ik mijn dieptepunt. Door een val kwam ik niet lekker mee in mijn slag en vermoeide snel. Gelukkig kwamen toen de jongens van de Skate4AIR marathonploeg die een ronde op kop kwamen rijden. Ik kreeg Sjoerd Leemrijse als hulpje en heb toen twee rondjes lekker achteraan kunnen rijden.  
De laatste drie ronde reed ik zelf weer op kop. Het zou er om gaan spannen of we binnen de negen uur zouden gaan finishen. We hadden een gemiddelde van 22,3 dus lagen nog op schema, maar de groep had het zwaar. Zonder stoppen dan maar de laatste drie ronden rijden. Twee ronden voor het einde deed mijn snelheidsmeter het niet meer en dus moesten we puur het gevoel rijden. Dat pakte goed uit. Om 15.08 uur gingen we de laatste ronde in. Dat rondje hebben we gewoon rustig aan geschaatst. Voorzichtig op de slechte stukken en vooral blijven staan goed uit. Daar werden we omhelst door organisator van Skate4AIR Jochem Uytdehaage.  
Voor mijn eerste 200 km. was de 8.52.40 zekere een mooie tijd. 150 Km. kopwerk is niet niks voor mijn benen en dat merkte ik de volgende dag wel . Maar ik ga zeker de Alternatieve Elfstedentocht zeker nog een keer schaatsen en dan voor een nog snellere tijd.’
IMG 20170206 WA0005

Ik heb een vraag

Ik wil me inschrijven

Skate4 2018

Flyer Skate4 2018

Jumbo Blankestijn Cup 2018

Jumbo Blankestijn Cup 2018

Promo jeugdschaatsen

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Sponsoren

MYLAPS

mylaps