IMG 7519 kopie
Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw werden er op de Grote Gracht schoonhardrijderijen om turven gehouden. De mannen en vrouwen streden destijds streden om geldprijzen of, in de beginjaren, om luxe voorwerpen. Ze zullen nooit hebben gedacht dat er in de winter van 2017 op een kunstmatig aangelegd ijsbaantje, gelegen aan de oever van diezelfde gracht, nog aan schoonrijden zou worden gedaan. Toch waren het vrijdagmorgen meer dan twintig dappere schaatsers die op ouderwetse, zwarte schoonrijdschaatsen of op de eigentijdse versie van deze schaatsen over het ijs zwierden. Ze volgden een clinic schoonrijden, die werd geleid door Jan Hersman (de vader van Martin, de schaatsreporter van de NOS) van de trainingsgroep Zoetermeer van de Landelijke Vereniging van Schoonrijders. De Sassenheimer werd daarbij geholpen door andere schoonrijders uit zijn trainingsgroep. Hersman toonde zich een bevlogen leider van de clinic. Toen de muziek op de achtergrond zich plotsklaps van een wat al te moderne en stampende zijde liet horen, werd de lokale Horeca-medewerkster door hem gesommeerd om toch snel even iets klassieks op te zetten.
Onder de deelnemers toerschaatsers van SVO, maar ook een aantal vreemde gezichten. Dirk Zuidam deed ook aan de clinic mee en de trainer genoot met volle teugen, maar moest na afloop wel erkennen dat het schoonrijden een wel heel erg moeilijke sport is. Hersman zelf noemde het schoonrijden ‘een vertraagde vorm van schaatsen’.


De omstandigheden waren donderdagmorgen winters, de sneeuw viel echter in een natte versie en de schoonrijders waren binnen de kortste keren compleet doorweekt. Schaatsenrijders zijn echter doorzetters en laten zich niet snel van het ijs jagen door. Het gezelschap zwierde dan ook een uur lang over het kunstijs, waarbij werd geprobeerd om met grote, sierlijke bogen over het ijs te bewegen. Sommigen, zoals de vader van ‘hardrijdster’ Ilva van Schaik, beheersten het schoonrijden tot in de puntjes. Anderen werden aan de stok meegenomen en benaderden met deze hulp ook de ultieme schoonrijdbeweging, waarbij beurtelings op één schaats op de binnen- en buitenkant van de schaats werd gereden. Áan het eind van de clinic dirigeerde Hersman de groep in zwierende tiemtallen over het ijs. Het was een prachtig gezicht. 

‘s Avonds stond Zwieren met Strauss op het programma. Het optreden van de streekdrachtengroep van de Landelijke Vereniging van Schoonrijders werd voorafgegaan door de een uurtje ijsdisco voor de kinderen. Door de voortdurende regenval was de opkomst veel minder dan vorige vrijdag, maar gelukkig werd de baan bij het optreden van de streekdrachtengroep toch omzoomd door veel publiek dat speciaal voor de schoonrijders toch nog even naar de St. Janstraat was gekomen. I.v.m. de kwetsbaarheid voor vocht was de kostbare streekdracht voor nostalgische kleding ingewisseld. Hersman bleef echter onverminderd positief: ‘Daarom wordt dit juist een bijzondere show, dit is nog nooit vertoond. Is er iemand om dit te filmen?’ Het werd inderdaad een mooie show, waarbij de zestien schoonrijders in twee-, vier- en zelfs achtallen over het ijs zwierden. Na het optreden mocht ook het publiek mee schaatsen op moderne schoonrijdschaatsen, die speciaal voor deze bijzondere gelegenheid uit Bennekom naar Oudewater waren gebracht. De belangstelling voor het schoonrijden was zelfs zo groot dat de schaatsen binnen de kortste keren waren ‘uitverkocht’ en dat er werd doorverwezen naar de schaatsuitleen van IceWorld. De schoonrijddebutanten werden ‘aan de stok’ meegenomen door de leden van de streekdansgroep. Wanda Heemskerk werd bij een bijna-valpartij overeind gehouden door twee schoonrijders, maar helaas brak de schoonrijdstok hierbij dwars doormidden. Gelukkig betrof het geen originele, authentieke ijsstok, maar werd het hout in zijn vorige leven gebruikt als gordijnstok. Makkelijk vervangbaar dus! Meest enthousiaste schoonrijder van de dag was overigens Gerda de Wit. Zij was zowel bij de clinic als bij Zwieren met Strauss niet van het ijs te krijgen. De leden van de Landelijke Vereniging van Schoonrijders zagen in haar dan ook al snel een nieuw lid van de LVS.

Ik heb een vraag

Ik wil me inschrijven

Skateclinics

Promo jeugdschaatsen

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Sponsoren

MYLAPS

mylaps