IMG 20190130 WA0001
Terwijl het in Nederland kwakkelt heerst de vrieskou in Karinthië. Bij de start van de Derde Alternatieve Elfstedentocht was het gisteren maar liefst -18 graden. IJskoude omstandigheden dus op de Weissensee. De extreme kou had ook z’n weerslag op het natuurijs. Bert Vermeij, een van de vele SVO’ers die van start ging, over het ijs: ‘Knijterhard en met heel veel scheuren.’ Bert schaatste, na jarenlange afwezigheid, met zijn fietsmaten Cees Hofman en Kees Wiltenburg: ‘Het was een pittig stukkie. We hebben rustig geschaatst, maar waren ruim op tijd binnen. We kunnen het nog.’
Bijna alle SVO’ers schaatsten dinsdag de 200 km. uit, maar Pedro Hoogenboom redde het niet. Hij werd slachtoffer van de kou en moest de strijd na 150 km. staken vanwege een bevroren teen. Ook Adrie Boere leek voortijdg van het ijs te moeten stappen, want hij kwam na 75 km. zwaar ten val. Na een lange behandeling bij de EHBO hervatte de gehavende Adrie de strijd en finishte nog binnen de elf uur.
De toertochten zijn geen wedstrijd, maar toch wordt er voorin gestreden om de eer. Die ging nu naar oud-marathonschaatser Kurt Wubben, die zijn oud-collega Arnold Stam voorbeel. Sterkste schaatser met SVO-roots was Ronald van den Brink. De taaie Montfoorter, die op het kunstijs de bochten nauwelijks doorkomt, finishte na 7.30.26 en werd daarmee 19de. Ronald bleef Peter Kromwijk en Wil van der Neut, traditioneel Oudewaters snelste, ruim voor. Wil was onderweg overigens ook flink ten val gekomen.


Marjo van Weelden en haar zoon Thijs maakten aanzienlijk langer gebruik van de geveegde banen op het dikbesneeuwde kleine meer. Marjo, de kilometervreter van de SVO-toergroep van de vrijdagmiddag, gleed na 11.28.13 voor de laatste keer onder het finishdoek door. Thijs had de beleefdheid om zijn moeder voorrang te verlenen.
Bert Vermeij, verantwoordelijk voor de berichtgeving uit Oostenrijk, meldde ook nog het volgende: ‘Wim Zwanenburg erg dapper gestart. Op het einde helemaal verrot’ en ‘Benno van Vliet, Rinus Steenbergen, Richard van Agthoven en John de Vries schaatsten mooie tijden. De toerschaatstraining werpt zijn vruchten af.’
Bert vergat in zijn herinneringen aan de tocht John van Echtelt te noemen. John, één van de helden van vrijdag, hield het gisteren al na 25 km. voor gezien en dat is voor Bert geen serieuze afstand. John zal echter genoten hebben van zijn twee rondjes over het meer, hij had ‘zijn’ tocht tenslotte al volbracht.
De vierde Alternatieve Elfstedentocht, die vrijdag zou worden geschaatst, is inmiddels al verplaatst naar donderdag. Dit i.v.m. de voorspelde zware sneeuwval. Dat zal ongetwijfeld een wijs besluit zijn, want de Oostenrijkse weermannen kunnen sneeuwval beter voorspellen dan de Nederlandse meteorologen. Die zaten er vandaag tenslotte flink naast!

Ik heb een vraag

Ik wil me inschrijven

JBC 2019

Helm

Schaatshelmen

Promo jeugdschaatsen

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Sponsoren

MYLAPS

mylaps