IMG 20190203 WA0002 kopie copy
Na een best wel succesvol verlopen Nederlands Kampioenschap voor junioren B was Stan van Vliet eigenlijk alleen tevreden over zijn 3000 meter. ‘Dat was mijn beste ooit. Ik kon steeds versnellen in de bochten en speelde met mijn tegenstander Martijn Takens,’ vertelde Stan na afloop van het tweedaagse toernooi dat op de koude kunstijsbaan Kardinge in Groningen werd gehouden. Hij werd beloond met een prachtige derde plaats op deze slotafstand en hoefde met zijn 4.02.75 maar anderhalve seconde toe te geven op winnaar Remo Slotegraaf. In het eindklassement steeg hij na het brons naar een mooie zevende plaats. Kampioen werd Stefan Westenbroek. 
De titelstrijd werd zaterdag geopend met de 500 meter. Na een valse start kwam er veel druk op de restart te staan, een valse start zou tenslotte tot een diskwalificatie leiden. Stan: ‘Dat kostte me wel een paar tienden van een seconde. Daarnaast maakte ik ook nog een paar missertjes.’ Desondanks kwam hij nog tot een alleszins edelijke 38.78. De achttiende plaats telde in dit ijzersterke veld echter niet mee. Zo ging de winst naar Sebas Diniz in 36.74. Over de 1500 meter was Stan meer tevreden, al vond hij het verval in de laatste ronde te groot. Hij finishte na 1.55.70 en werd daarmee tiende.
Het toernooi werd zondagmiddag vervolgd met de 1000 meter. Stan kwam tot 1.15.50, maar was wederom niet te spreken over het verloop van de race: ‘Ik sneed de bochten niet goed aan. Zo was ik op het rechte eind voor de laatste bocht al aan het overstappen.’
Stan werd weliswaar zevende in het eindklassement, maar hoefde van zijn jaargang (B1) alleen Gert Wierda voor te laten gaan. Zoals de zaken er nu voor staan strijden beide mannen volgende winter om de nationale titel.

Focus
Na afloop van het allroundtoernooi nam Stan ook nog deel aan de mass start. In een chaotische race had hij de pech dat hij na een versnelling op 300 meter voor de finish vol op een uitwijkende voorganger botste. Volgens de uitslag op schaatsen.nl werd hij vijftiende, maar dat interesseerde hem achteraf weinig.
Stans kritische noten zeggen veel over zijn ambitie. Hij legt de lat hoog en wil zijn focus de komende jaren op het schaatsen leggen. Met trainer Marcel Scheperkamp van SkateUnited heeft hij zijn trainingsdoelen voor de komende periode al doorgesproken. De laatste wintermaanden heeft Stan echter ook nog een vol programma. Speerpunt is de 31ste editie van de Viking Race, het officieuze Europees Kampioenschap voor de schaatsjunioren t/m 16 jaar. Stan doet hier mee bij de vijftienjarigen. Komend weekend probeert hij zich in Utrecht te plaatsen voor het NK sprint en hij schaatst ook nog mee met het NK marathon in Dronten. Stan heeft het dus nog druk in februari en maart. Maar inmiddels is ook duidelijk dat de focus al voorzichtig op het seizoen 2019-2020 is gericht.

Sven Kemp
Sven Kemp, schaatsend bij de RTC Midden-Nederland, heeft dit jaar een enorme progressie gemaakt en werd bij de junioren A zesde op de 500 meter. Met 37.17 was hij de snelste junior A1 en hoefde maar weinig toe te geven op de oudere, nationale toppers, zoals Merijn Scheperkamp en Stef Brandsen van SHV Woerden. Volgend jaar mag Sven een gooi naar de titel doen, concurrentie komt dan vooral van de instromende B-junioren. Op de 1000 meter werd Sven achttiende.


Ik heb een vraag

Ik wil me inschrijven

JBC 2019

Helm

Schaatshelmen

Promo jeugdschaatsen

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Sponsoren

MYLAPS

mylaps