IMG 20190310 WA0000 kopie copy
Dit jaar wederom geen heroïsche Elfstedentocht, maar voor SVO-schaatsster Lettie Zwanenburg lijkt het desondanks toch wel een heel bijzondere schaatswinter te worden. Na in de schaatsjaargang 2017-2018 doorlopend gehinderd te zijn door een knieblessure komt ze dit jaar steeds beter in vorm. Eerder eindigde ze bij de Nederlandse Kampioenschappen allround nog als tweede, maar dit weekend piekte ze in de Elfstedenhal in Leeuwarden en won de 19th Masters’ International Sprint Games in de categorie 60-64 jaar. In de hal, die bij een volgende Elfstedentocht het vertrekpunt vormt voor zo’n twintigduizend schaatsers, liet ze met een indrukwekkende serie tijden van 49.59, 1.38.10, 48.94 en 1.36.13 de Nederlandse allroundkampioen Noor van der Ster achter zich. Heel bijzonder, want Van der Ster pakte haar allroundtitel juist door haar winst te pakken op de sprintafstanden en was dus titelfavoriet nummer één.
De directe concurrentie voor Lettie Zwanenburg bij het officieuze Wereldkampioenschap kwam uit Nederland, maar de deelname van schaatssters uit Noorwegen, Rusland en de Verenigde Staten gaven de titelstrijd bij de nog niet-pensioengerechtigde dames, een mooi internationaal decor. Na afloop van de wedstrijd toonde het internationale gezelschap de ongedwongen sfeer door op het middenterrein even helemaal uit het dak te gaan op de tonen van Maarheezer blaaskapel Dik d’r Neffe. Russisch, Amerikaans, Japans of Nederlands, iedereen danste mee. In die zin was het Elfstedensfeertje in de Elfstedenhal wellicht nog spontaner dan de geweldige sfeer die we kennen van ‘the Eleven cities tour’.
Het sterke optreden van Zwanenburg, die gezien haar scherpe tijden op de tweede wedstrijddag optimaal profiteerde van het lage luchtdrukgebied, biedt ook perspectief voor de 28th International Masters’ Allround Games, die over twee weken in de Fossenhal in het Noorse Bjugn worden gehouden. Daar staan namelijk, naast de 500 en 1000 meter, ook de 1500 en de 3000 meter op het programma en op die afstanden pakt Lettie Zwanenburg juist vaak haar winst op Van der Ster.
Zoals eerder gemeld laat meervoudig wereldkampioen Kees Verdouw deze titelstrijd aan zich voorbijgaan, maar in de hoofdstad van Friesland was hij wel present. In een groot en internationaal deelnemersveld werd hij vierde in de categorie 70-74. Verdouw sloot het toernooi af met een mooie en onverwachte winst op de afsluitende 1000 meter.
Beide SVO’ers hoeven overigens nog lang niet na te denken over het eind van hun carrière, want in Leeuwarden gingen met Iichi Marumo uit Japan en de Amerikaan Joseph Kello ook nog twee negentigers van start. Volop toekomstperspectief dus nog voor de SVO-masters Zwanenburg en Verdouw!

JBC 2019