DSC6771 2
Het schaatsseizoen loopt op z’n eind. Nog een ruim een maand en veel SVO’ers gaan de ijzers weer omwisselen voor de wieltjes. In de laatste periode van het seizoen zijn er niet veel hoogtepunten meer. Veel schaatsers zullen in Heerenveen nog proberen om een PR aan te scherpen, maar de realiteit leert inmiddels dat een stormachtige wind in Utrecht ook wonderen kan verrichten. Dus pak je kans!
SVO heeft veel schaatsers met een wedstrijdlicentie, maar een deel van hen schaatst nauwelijks wedstrijden. Slechts voor de clubkampioenschappen willen ze de reis naar Utrecht nog wel ondernemen. Dat is overigens prima en is ook nooit anders geweest. Alhoewel … het zou toch wel leuk zijn als iedereen toch wel minimaal twee of drie wedstrijden per seizoen schaatst.
Een ander deel van de schaatsers schaatst echt heel veel wedstrijden. Zo ging Niels Ott maar liefst 37 keer van start. Of hij daarmee recordhouder is? Het zijn vooral de jongste schaatsers, C-junioren en pupillen, die tot nu toe de meeste progressie qua tijden maakten. Onder hen best wel wat schaatstalenten, maar om ooit tot de categorie Gerwin Coljé of Stan van Vliet te behoren moet er heel veel arbeid worden verzet. Het viertal Niels Ott, Mike Houdijk, Sem van Beek en Onne van Miltenburg boekte het meeste progressie. Eerstgenoemden schaatsten zelfs zo’n zes seconden van hun PR op de 500 meter af. Cas van Deuren kwam onlangs zelfs al tot 46.05 in zijn eerste schaatsjaar.

Het zijn overigens niet alleen de wedstrijdschaatsers die tijden op de klok zetten, want ook de toerrijders waagden zich op het wedstrijdijs. Daar zijn Arie Gelderblom en Martine Snoek, allebei met een wedstrijdverleden, de allersnelsten. Martine was dit sneller dan tijdens haar ‘topsportcarrière’. Veel bewondering voor Ad Kemp, die als toerrijder met een daglicentie regelmatig wedstrijden schaatst. Hij is een absoluut voorbeeld voor al die andere schaatsers door de wijze waarop hij zijn sport bedrijft. Je hoeft echt geen topper te zijn om te genieten van de wedstrijdsport.
Met Stan van Vliet en Joep Stubbe heeft SVO ook nog een paar toppertjes in huis. Zij verpletterden dit jaar al hun PR’s, waarbij vooral de opmars van Joep opvallend is.
De jeugdschaatsers krijgen steeds vaker de kans om wedstrijden te schaatsen. Enkele van hen doen absoluut niet onder voor een aantal schaatsers mét licentie. Zo schaatste Daphne van Kooten zelfs al clubrecords bij de pupillen D.
In de bijlage een overzicht van de beste seizoentijden van alle SVO’ers. Voor de jeugdschaatsers de opmerking dat alleen de tijden geschaatst bij de clubkampioenschappen officieel geregistreerd worden. De handgeklokte tijden bij de JUMBO IJscup zijn daarvoor te weinig betrouwbaar.
Zoals in de kop al vermeld. In de bijlage de tussenstand van de SVO-seizoenranglijsten. Alle SVO’ers, ook de toerschaatsers, hebben nog vier weken om hun PR’s aan te scherpen.

Verzoek aan iedereen om de tijden, data, etc. even te checken en wijzigingen, toevoegingen, etc. te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Neem ook even een kijkje bij de SVO-‘Adelskalender’. In de INDEX Aller tijden staan alle PR’s van alle SVO-wedstrijdschaatsers. Fouten kunnen naar hetzelfde mailadres.