IMG 20200224 WA0002 2
Voor het eerst sinds de Nederlandse Kampioenschappen allround en sprint van 1971, met als winnaars Jan Bols, Stien Kaiser en Jan Bazen, werd er afgelopen zaterdag weer een officieel Nederlands kampioenschap geschaatst op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Dit keer ging het om de titels op de pure sprint en de supersprint. De titelstrijd op Nederlands oudste kunstijsbaan maakte deel uit van de Sprint League, een wedstrijdcyclus over meerdere wedstrijden. De Zilveren Bal, de kunstijsversie van de Gouden Bal (een van de meest traditierijke kortebaanwedstrijden), is de finalewedstrijd van de Sprint League en wordt op woensdag 11 maart in Leeuwarden geschaatst. Daar is ook Stan van Vliet present, want met de achtste plaats die hij zaterdag in Amsterdam behaalde, plaatste hij zich voor het juniorentoernooi in de Friese hoofdstad.
De omstandigheden waren afgelopen zaterdag onstuimig, maar op buitenijs kan dat absoluut in het voordeel van de schaatsers werken. Dat merkte Stan van Vliet op de 100 meters, want de wind blies hem naar een 10.54 en 10.56 en dat waren respectievelijk de tweede  en derde tijd ooit door een SVO’er geschaatst. Alleen Hans-Peter Kooistra was volgens de officiële bronnen (Jaarboek ‘Van Dom tot Dom’) ooit sneller, maar SVO-schaatspionier Dirk Zuidam, betwist dat deze tijd in SVO-dienstverband werd geschaatst: ‘Kooistra was een Lekstreker.’ Stans tijd was wel goed voor een nieuw SVO-clubrecord bij de junioren B. Op de 100 meter was de dertiende plaats zijn hoogste klassering.
Op de 300 meter kwam Stan niet toe aan de verbetering van zijn PR en zelfs zijn beste seizoentijd van 25.08 bleef onaangetast. Zijn 25.31 op de eerste 300 meter leverde de krachtpatser wel een derde plaats op. In de tweede omloop was Stan met 25.12 nog sneller. Maar daar delfde hij toch duidelijk het onderspit t.o.v. de echte sprinters van wie Pim Stuij, een echte Lekstreker, met 24.51 de snelste was. Chris Fredriks werd nationaal kampioen bij de B-junioren.

JUMBO IJscup
Ook in Utrecht werd er gesprint. De jeugdschaatsers kwamen daar in actie bij de derde wedstrijd van de JUMBO IJscup. Snelste tijd waren daar, handgeklokt, voor Daphne van Kooten (13.45!) en Lars Oosterlaken. Daphne van Kooten, Isa van den Berg, Salomé de Bruin, Liva Spruit, Thijs Vlooswijk en Corné Hoogenboom schaatsten hun snelste IJscup-tijden ooit.