IMG 1719 3
Op een zonovergoten skeelerbaan vond zaterdag 24 maart de diploma-uitreiking van het jeugdschaatsen plaats. Voordat het officiële gedeelte startte, konden de jeugdschaatsers zich uitleven op een door de trainers uitgezet spelparcours. Fietsbanden werpen, een vlag ontwerpen, geblinddoekt een parcours afleggen, levend curlen op skeelers … de kinderen vermaakten zich prima. Om half vijf gingen de skeelers uit en nam iedereen plaats rond het denkbeeldige erepodium. Allereerst was er een verlate prijsuitreiking van de clubkampioenschappen. In de juiste volgorde op zo’n onzichtbaar podium gaan staan bleek een wat lastige opgave, maar trainster Joyce wist de puzzel toch op te lossen en iedereen te voorzien van de juiste medaille.
De trainers van de jongste groepen startten de diploma-uitreiking met een persoonlijk woordje voor ieder kind. Een vergelijking met Ireen Wüst leverde een stralende lach op bij een beginnende schaatsster. Ruim 60 kinderen mochten echter een diploma in ontvangst nemen en het geduld raakte al snel op bij de schaatsers. Echte sporters zitten nou eenmaal niet graag lang stil. Hoe hoger de groep, hoe korter het praatje van de trainers dan ook werd. Het maakte de kinderen van de groep van Tim en Stan gelukkig niets uit dat er voor hen geen persoonlijk woordje meer was. Zij waren al dik tevreden met de behaalde resultaten.
Voorlopig gaat de ijsbaan dicht en zullen de kinderen tot begin oktober moeten wachten tot zij de ijzers weer onder kunnen binden. Ondertussen kan er wel doorgetraind worden op de skates. Alle kinderen hebben na afloop van de diploma-uitreiking een uitnodiging ontvangen voor een drietal proeflessen. Zaterdag 31 maart is de eerste les. Hopelijk zijn er net zo veel kinderen enthousiast om te gaan skaten als om te schaatsen.

DSC 5980 kopie
Het SVO-schaatsseizoen werd zaterdag afgesloten met de traditionele recordwedstrijden in Heerenveen, die daar al sinds jaar en dag worden georganiseerd door SHV Woerden. Meest in het oog springend waren de prestaties van pupil Joep Stubbe. Al lang had hij zijn zinnen gezet op de verbetering van het uit 2010 stammende clubrecord op de 1000 meter van Tim van Dijk. In zijn laatste pupillenwedstrijd slaagde Joep met vlag en wimpel in zijn missie en kwam tot een prachtige 1.30.70. Eerder op de dag had Joep ook zijn eigen clubrecord op de 500 meter al verbeterd tot 44.70. Stan van Vliet, die in de laatste schaatsweken nog Utrechts baankampioen allround en op de supersprint werd, schaatste een nieuw clubrecord bij de junioren C. Na zijn 39.52 was de koek echter op. Stan: ‘Het is een prachtig schaatsseizoen geweest, maar nu wil ik even helemaal niets doen.’
Vorig jaar was Hessel Koot nog de meest opvallende schaatser in Heerenveen, maar de Vleutenaar richt zich dit volledig op zijn studie werktuigbouwkunde en acteert op een lager schaatsniveau. Tezamen met Wim Zwanenburg was hij nu verantwoordelijk voor de coaching van de SVO’ers. Gezien het aantal persoonlijke records deed de Vleutenaar dat uitstekend. Zo schaatsten Pim van der Laan, Denise van Vuuren en Jolijn Dolderman voor het eerst een 500 meter binnen de minuut. De ambities van Rianne Coljé en Lotte Maaijen liggen inmiddels een stuk hoger en zij scherpten hun toptijden aan tot 46.33 en 48.02. Ook op de 1000 meter waren beide meiden sneller dan voorheen. Coljé toonde zich met 2.26.58 ruimschoots de snelste van het tweetal. De Snelrewaardse Tinka van Leeuwen verbeterde zich dit seizoen spectaculair op de 500 meter. In oktober schaatste ze in Inzell 1.00.38, op het snelle Thialf-ijs kwam ze zaterdag tot een prachtige 53.12. Zelden boekte een SVO-schaatser in één seizoen zo’n enorme progressie. In het kielzog van Van Leeuwen sprintte Ilva van Schaik naar 54.67.

Lees meer: Snelle schaatstijden in Thialf

Op de laatste dag van het Utrechtse schaatsseizoen vond ook de laatste wedstrijd van de Jumbo IJscup plaats. Maar liefst 13 kinderen deden dit keer mee aan de afsluitende wedstrijd. De lage temperaturen in combinatie met een koude wind zorgden ervoor dat de kinderen flink in beweging moesten blijven om enigszins warm te blijven tot zij aan de beurt waren. Pas in heat 49 was de eerste SVO-er aan de beurt om 100 meter te sprinten. Elektronische tijdswaarneming en het grote aantal deelnemers waren de oorzaak van het lange wachten. Na een korte pauze werd er nogmaals een 100 meter gereden. De schaatsers die klaar waren verlieten vervolgens zo snel mogelijk het ijs om zich in de kantine weer op te warmen. Menig jonge schaatser strompelde hier huilend rond vanwege de pijnlijke koude tenen.
IMG 1638
Toen iedereen weer enigszins op temperatuur gekomen was, vond de prijsuitreiking plaats. Een viertal glimmende bekers stond klaar om uitgereikt te worden. Allereerst werden de nummers 1, 2 en 3 van de meiden bekend gemaakt. Op dit podium helaas geen SVO-ers. Maar bij de jongens werden er twee plekken bezet door SVO-mannen. Sem van Beek behaalde een derde plaats. Niels Ott was vandaag de snelste met een tijd ver onder de 14 seconden. Hij mocht een prachtige beker in ontvangst nemen.
Nog twee andere bekers stonden te wachten op een nieuwe eigenaar. Een van de bekers was bestemd voor de snelste vereniging. Luid gejuich steeg op toen bekend werd gemaakt dat dit vandaag SVO was! Vol trots poseerden trainers Tim en Richard met hun pupillen op het podium. Naast de beker ontving Tim nog een feestelijke prijs uit handen van de wedstrijdleiding, een heerlijke taart om met de hele club van te gaan genieten. Een beetje vreemd vond Tim het echter wel toen er wat stukjes overbleven, ondanks het feit dat hij de taart in precies 13 stukjes gesneden had. De verklaring was echter niet heel lastig te vinden…niet iedereen had in deze kou immers zin in een IJStaart.

IMG 20180315 WA0002 copy
Toen Ard Schenk en Kees Verkerk hun medailles binnen sleepten waren er nog geen klapschaatsen en aerodynamische pakken. Hoe goed is de schaatser van nu vergeleken met Ard en Keessie? De Ard en Keessiebokaal is dan ook in het leven geroepen om de proef op de som te nemen. Een 1500 meter op vaste schaatsen, een wollen trui en een traditionele muts! Wordt het baanrecord op de Jaap Edenbaan in 2.04,4 van Ard Schenk gebroken worden?
Dat dit wel wat anders is dan op klapschaatsen bleek wel bij het inrijden. Techniekwetten van nu gelden opeens niet meer. Dat 2.04,4 snel is bleek. Ik kwam uit op 2.09,6 (honderdsten telden toen immers ook niet). Tijmen Snel had het minste last van de switch en snelde naar 2.03,9; Baanrecord! Zelf eindigde ik als 4e!
Het was een meer dan geslaagd evenement en voor herhaling vatbaar.

IMG 1378
Na maandenlang hard trainen mochten de jeugdschaatsers op zaterdag 10 maart laten zien wat zij allemaal geleerd hadden. Het diplomaschaatsen stond immers op het programma. In een ietwat drukke en daardoor chaotisch aandoende ijshal vonden de jeugdige schaatsers toch allemaal een plekje op de tribune. De ijzers werden ondergebonden en rond 16.30 uur kon er gestart worden met de slalom. Her en der misten wat kinderen een pylon en nog niet iedereen had door dat de proef ook zo snel mogelijk uitgevoerd moest worden, maar het was duidelijk dat iedereen wel enorm zijn best deed. Terwijl de trainers van een andere vereniging aan de binnenkant van de baan de longen uit hun lijf schreeuwden, alsof het de Olympische Spelen betrof, bleven de trainers in de rode jassen uiterst kalm en riepen de schaatsers op rustige toon een bemoedigend woordje toe. Bij de start- en remproef besloten de SVO-trainers sommige kinderen toch iets meer op te jagen en jutten ze sommige kinderen er al achteraan schaatsend een beetje op.
Na de slalom en de start- en remproef was het tijd om de schaatsen even uit te trekken. Op de tribune nuttigde iedereen het zelf meegebrachte ‘diner’, zodat er nieuwe energie opgedaan kon worden om de ronden te rijden. De kinderen die schaatsten voor diploma C beten het spits af. De SVO-ers stonden strategisch achter het touw opgesteld. Lange tijd hielden een aantal schaatsers het vol om in koppositie te rijden, maar na een aantal ronden konden zij dit toch niet meer volhouden en ging de winst naar een rijder van een andere vereniging. Enigszins onduidelijk was welke schaatser van SVO er nou het eerst over de finish kwam. Meerdere toeschouwers meenden toch gezien te hebben dat Bobby Dolleman de eerste SVO-er was die de eindstreep bereikte.

Lees meer: Sem of Sem?

IMG 20180311 WA0001
Op www.speedskatingresults.nl is duidelijk te zien dat het eind van het schaatsseizoen nadert. Op veel ijsbanen worden recordwedstrijden, ouder-kind-wedstrijden, etc. gehouden, die de schaatsers moeten motiveren om nog eenmaal de ijzers onder te binden. In Utrecht stonden zondagavond de, voor Utrechtse begrippen, incourante 5 en de 10 kilometer op het programma. Maar liefst vier SVO’ers gingen de uitdaging aan op de kortste afstand. Het was hun debuut op deze afstand. Freek Wiltenburg schaatste met 7.59.80 de snelste tijd van het kwartet en deed dat ook met een prachtig, aflopend schema. Tim Streng finishte na 8.02.13 en was duidelijk sneller dan Tim van Dijk en Jorrit Streng die na 8.08.29 en 8.15.96 over de meet gleden. Alle SVO’ers schaatsten een vlak schema en dat betekent ook dat er ‘voorzichtig’ werd geschaatst. Geen van de ‘durfals’ kwam na afloop kapot over de finish. Coach Wim Zwanenburg was na afloop heel tevreden over de prestaties van zijn pupillen. Tevoren had hij m.b.v. het schemaboekje van de Nederlandse Schaats Trainers Vereniging de schema’s voor de mannen uitgedacht en het kwartet hield zich prima aan zijn opdracht. 
In de ochtenduren werd er in Utrecht nog om de hoofdprijzen geschaatst. Stan van Vliet pakte zijn tweede hoofdprijs van de week, want nadat hij dinsdag al baankampioen op de supersprint was geworden won hij nu ook de allroundtitel bij de junioren C. Stan was een maatje te groot voor de rest van het Utrechtse veld, van wie Sem de Leeuw nog de sterkste was. Stan won alle afstanden en verklaarde achteraf vooral op de 1500 meter rustig aan te hebben gedaan. Zijn tijden: 41.05, 1.20.43 en 2.05.04. Tinka van Leeuwen schaatste mee bij de meisjes junioren C en verbeterde op de 500 meter wederom haar PR. Ze kwam nu tot 55.17. In het eindklassement werd Tinka vijftiende.

ard en keessie 768x996 copy
Gerwin Coljé had aan het eind van het schaatsseizoen nog de wens om het clubrecord op de 3000 meter aan te scherpen. ‘De rest staat voor dit seizoen al scherp genoeg,’ aldus Gerwin. Gerwin slaagde zondagavond in Heerenveen in zijn missie en verbeterde het al op zijn naam staande clubrecord tot 3.55.23(8). Achteraf constateerde hij op dat hij zijn race wel iets te snel was gestart met rondentijden van 29.0 en 28.9, want zijn slotronde van 33.2 was toch wel de dissonant in een verder sterke race.
Woensdag wacht Gerwin overigens nog de laatste bijzondere uitdaging van dit schaatsseizoen, want dan neemt hij het op de Jaap Edenbaan op tegen Ard Schenk. Schenk zal niet in levende lijve verschijnen op de gezellige Amsterdamse ijsbaan, maar Gerwin gaat met veel andere schaatsers wel proberen om Schenks baanrecord ‘op vaste schaatsen’ op de mijl (2.04.4 / 1971) te verbeteren. Dit uiteraard ook op vaste schaatsen en in een ouderwetse wollen schaatstrui. Op klapschaatsen is er in Amsterdam overigens al 1.53.08 geschaatst.

IMG 8308
Het was gisterenavond een drukte van belang bij de KFC in Utrecht. Joep Stubbe was ’s middags als eerste geëindigd bij de baankampioenschappen op de supersprint en dat werd na afloop uitgebreid gevierd door de familie Stubbe. Joep had bij het kampioenschap van de supersprinters weinig te duchten van de concurrentie, maar toonde zijn klasse met het verbeteren van drie SVO-clubrecords. Op de 100 meter sprong hij via 11.98 naar 11.83 en ook op zijn eerste 300 meter schaatste hij met 28.82 de snelste Oudewaterse pupillentijd ooit.
Niet bekend is waar Stan van Vliet zijn feestje vierde, maar ook hij werd met overmacht baankampioen. De junior C verbeterde de clubrecords op de 100 en 300 meter. Op de kortste afstand was hij met 11.00 éénhonderdste seconde sneller dan Huib van Wijngaarden in 2006 en op de 300 meter verpletterde hij de oude toptijd van Corné Spruit. Stan finishte na 25.87, maar schaatste in de eerste ronde met 25.90 ook al veel sneller dan Spruit in 2005. Zowel Joep als Stan wonnen alle afstanden op de Vechtsebanen.
Ook Rianne Coljé, Elisa van Vliet en Tinka van Leeuwen konden terugzien op een prima kampioenschap. De drie meiden verbeterden hun persoonlijke records op beide afstanden.

IMG 20180306 WA0010 1
Terwijl er in Utrecht werd gestreden op de SVO-titels hadden de topschaatsers van SVO elders schaatsverplichtingen. Gerwin Coljé ging van start bij de Nederlandse afstandskampioenschappen voor neo-senioren in Breda. Op de 1500 meter behaalde hij daar een prachtige derde plaats. Met zijn 1.54.67 hoefde hij alleen aan Wesly Dijs en Tijmen Snel voorrang te verlenen. De ouders van Gerwin, die in Utrecht aanwezig waren om hun dochter Rianne aan te moedigen waren uiteraard vol trots en blij verrast met de geweldige prestatie van hun zoon.
Zondagavond eindigde Gerwin op de 5000 meter met 6.54.83 net naast het podium.

Stan
Stan van Vliet, eerder dit jaar derde bij het NK voor junioren C, kwam namens Nederland uit bij de Viking Race in Heerenveen. Deze internationale wedstrijd wordt ook wel het Europees Jeugdkampioenschap genoemd. Stan eindigde als derde achter nationaal kampioen Chris Fredriks en de Duitser Manuel Zähringer. Op beide 500 meters kwam Stan tot 39.85 en 39.91. Op de 1000 en 1500 meter verbeterde hij zijn persoonlijke records en de SVO-clubrecords in zijn leeftijdscategorie tot 1.17.14 en 1.57.43. Achter Stan van Vliet eindigde een groot contingent aan Noren, Polen, Italianen en andere Europese schaatsjunioren.

Tom
De twintigjarige Tom van Vliet sloot zijn marathonschaatsseizoen af met een 28ste plaats bij de slotwedwedstrijd van de KPN Marathon Cup voor beloften op de Jaap Eden-baan in Amsterdam. In het eindklassement eindigde Tom op plaats 26. In het eerste deel van de competitie behaalde de Oudewater veel klasseringen op de top-20, maar door ploegentactiek en ziekte zakte hij de laatste wedstrijden terug in het klassement.

Joep
Op de vroege zondagmorgen ging Joep Subbe van start bij de Utrechtse Baankampioenschappen voor pupillen. Dit nadat hij zaterdagavond nog laat van start ging bij de clubkampioenschappen van SVO. Na tweemaal een sprint over 500 meter eindigde Joep als tweede bij dit ‘Utrechts provinciaal kampioenschap’. De titel ging naar Woerdenaar Olaf Koning. Fleur Visser werd 13de bij de meisjes.
IMG 20180304 WA0002

IMG 8485
Natuurijs en kunstijs gaan niet goed samen. Dat bleek maar weer eens tijdens de BOGRO / SVO-clubkampioenschappen die zaterdagavond op de Vechtsebanen werden geschaatst. De meeste SVO’ers waren deze week veelvuldig te vinden op het dunne en hobbelige natuurijs in het natuurgebied langs de Damweg en de overstap naar het keiharde kunstijs viel niet edereen even gemakkelijk. Slechts een enkele schaatser wist in Utrecht een persoonlijk record te schaatsen, maar de ervaren topschaatsers kwamen niet in de buurt van hun toptijden. Ze hadden daarbij ook de pech dat de omstandigheden in de Domstad zwaar waren. Het was ijskoud op de baan en de hoge luchtdruk zorgde voor doorlopende ‘tegenwind’.
Hessel Koot en Tessa van der Neut, de nieuwe SVO-kampioenen, werden dan ook kampioen met een hoger puntentotaal dan de afgelopen jaren gebruikelijk. Als excuus geldt dat de echte SVO-toppers ontbraken. Gerwin Coljé en Demi Benschop, de kampioenen van 2017 ontbraken om diverse redenen en de zekere podiumklanten Stan van Vliet en Tom van Vliet hadden elders schaatsverplichtingen. Nieuw was dat het kampioenschap was opengesteld voor toerschaatsers en hun deelname maakte de titelstrijd tot een echt clubevenement.

Lees meer: Tessa en Hessel SVO-clubkampioen

Ik heb een vraag

Ik wil me inschrijven

Skate4 2018

Flyer Skate4 2018

Jumbo Blankestijn Cup 2018

Jumbo Blankestijn Cup 2018

Promo jeugdschaatsen

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
4
6
8
11
13
15

Sponsoren

MYLAPS

mylaps