facebook 1501182601474 copy
Op uitnodiging van bondscoach Frank Fiers van de KNSB en de Chinese sponsor Warp Skating nam Tom van Vliet op 15 juli deel aan de World Inline Cup in het Chinese Harbin. Het was de vijfde wedstrijd in een verder Europese reeks die op 23 september wordt afgesloten in Berlijn.
Tezamen met reisgenoot Kevin van der Horst uit Staphorst vloog Tom op 10 Juli naar Harbin. Bij elkaar duurde de reis zo’n 24 uur. Na aankomst had Tom dan ook tijd nodig om te wennen aan het tijdverschil, maar ook het warme weer in Noord-China vergde enige aanpassing. De eerste dagen in Harbin werd er veel getraind en er werd kennis gemaakt met de Chinese sponsor. Deze wilde graag Europese rijders aan de start hebben bij de thuiswedstrijd, zodat deze reclame konden maken voor Warp.
De dag voor de wedstrijd waren de deelnemers aan de World Cup uitgenodigd bij het openingsdiner in het Crowne Plaza Hotel. Tom kreeg heerlijke Chinese gerechten opgediend, maar na het diner werd er voor ‘het toetje’ toch nog even doorgegeten bij de lokale McDonalds.
Op zaterdag 15 juli gingen meer dan duizend skaters van start bij een van de vele wedstrijden, maar de World Inline Cup was uiteraard het absolute hoogtepunt van de dag. Langs de rivier de Songhua was een snel parcours uitgezet van 6400 meter en de marathon ging over zes ronden. De route voerde over een van de hoofdwegen van Harbin en langs het parcours stonden enorm veel enthousiaste Chinezen. Met 35 graden was het warm weer en er stond een stevige wind.


Kevin en Tom startten achter de toppers uit het klassement, maar konden al snel aanhaken bij de grote kopgroep met daarin o.a. Patxi Peula uit Spanje en de Yann Guyader uit Frankrijk. Na vier ronden demarreerde de Oostenrijker Jacob Uhlreich en zijn demarrage kon alleen worden beantwoord door Peula. In de eindsprint was de Spanjaard duidelijk sneller dan Ulreich. Tom van Vliet eindigde op plaats negen en Kevin van der Horst werd zevende. Op het uitslagenformulier was het even zoeken naar de naam van Tom, want deze stond in het Chinees geschreven.
Het was overigens niet de eerste keer dat Tom op de baan stond met Patxi Peula, want op 14 augustus 2015 trainde de Spanjaard tezamen met een aantal landgenoten en Portugezen in Oudewater. Uiteraard ontbrak ook Tom niet bij die trainingssessie.
De dag na de wedstrijd in Harbin verzorgden Tom , Kevin en twee Colombiaanse skaters, die ook op uitnodiging van Warp in China verbleven, nog een clinic voor een aantal Chinese skaters op een lokaal baantje in Harbin.
clinic Tom
Het verblijf in Harbin werd afgesloten met het bekijken van de stad en uiteraard werd er ook geshopt.

WisbchThe flying Dutchman
Nadat Tom op woensdag thuis was gekomen uit China vloog hij op vrijdag direct door naar Londen om daar deel te nemen aan het Open British Championship in Tatem Park. Hij was daar op uitnodiging van de Wisbech Inline Speed Skaters. Op de sprintafstanden, de tijdrit over 300 en de series 500 meter, eindigde hij op een respectievelijk vijfde en derde plaats. Deze ‘mindere’ klasseringen werden veroorzaakt door het gemis aan wedstrijdritme op de kortere afstanden. Op de 1000 meter, de puntenkoers die in de regen werd afgewerkt en de 15 kilometer eliminatie eindigde Tom op de eerste plaats. De relay, die hij skatete met Michael McInerney uit Wisbech, leverde een tweede plaats op. Het Championship werd gewonnen door Will Dobson van Birmingham Wheels. In de lokale Wisbech Wisbech Standard werd ook aandacht besteed aan de prestaties van Tom: ‘WISS team welcomed back Tom van Vliet from the Netherlands, who last visited in April and took part in the senior mens races. He couldn’t become British Champion due to not being a British national, but he proved a force to be reckoned with as the flying Dutchman made a clean sweep in 500mts, 1k, 1ok points and 15k elimination races.’
Tom maalde er niet om dat hij geen Brits kampioen werd: ‘Het was een leuk weekend en een prima training voor Oostende.’ Daar wordt van vrijdag 11 augustus tot zondag 13 augustus de vijftigste editie gehouden van de Flanders Grand Prix Inline Skating, een wedstrijd die is opgenomen in de cyclus van de Europa Cup. Naast Tom, onze international, gaan daar meerdere SVO’ers van start. Ook zijn vrienden uit Wisbech zullen in Oostende aanwezig zijn.

Ik heb een vraag

Ik wil me inschrijven

Skateclinics

Promo jeugdschaatsen

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Sponsoren

MYLAPS

mylaps