IMG 20180516 161453 2
Van Hemelvaartsdag tot zaterdag 12 mei werden in Heerde de NK’s inlineskaten op de baan en op de weg georganiseerd. De NK’s vormden de generale repetitie voor het WK dat later dit jaar op dezelfde banen wordt gehouden. De organisatie had mede dankzij de voortreffelijke weersomstandigheden niet te klagen over de publieke belangstelling. Het sportpark en de beide banen lagen er perfect bij, al waren er wel de nodige valpartijen te noteren.
Vijf skaters van SVO deden aan het toernooi deel. Raphael Boef en Roosmarijn van de Vaart uit Linschoten, Demi Benschop uit Montfoort en Marieke de Kruijff uit Nieuwegein kwamen van buiten Oudewater. Tom van Vliet was de enige Geelbuik op de Noord-Veluwe.
Roosmarijn van der Vaart, junior A, kwam van het vijftal nog het dichtst bij een podiumplaats. Op de 100 meter sprint op de weg werd ze in de halve finale gediskwalificeerd wegens twee valse starts, want anders had ze ongetwijfeld op het podium gestaan. Nu restte er voor haar een ondankbare vierde plaats. Uiteraard was ze erg teleurgesteld over haar uitsluiting. Ook junior B Marieke de Kruijff werd op dit onderdeel gediskwalificeerd. Zij overschreed de scheidingslijn tweemaal. Volgens haar vader was de DQ discutabel: ‘De broertjes Mulder (Ronald en Michel) hadden ze om dit vergrijp echt niet gediskwalificeerd.’ Marieke genoot van haar debuut, maar moest wel ervaren dat het als SVO-eenling moeilijk strijden was tegen de skaters van de regioselecties, sponsorteams en de RTC’s.

Roosmarijn van der Vaart stond in het verleden al eens op het NK-podium en richtte zich nu vooral op de kortste afstanden. Naast haar vierde plaats op de 100 meter eindigde ze op de ‘one lap’ als vijfde. Op de 1000 meter op de baan had de Linschotense de pech dat ze het in de kwartfinale moest opnemen tegen Anna van den Bos en Marit van Beijnum, de gedoodverfde nummers 1 en 2 van deze afstand. Nu werd ze tiende. Normaal rijdt Roosmarijn de landelijke wedstrijden in de seniorencategorie en ze vond het best fijn dat ze het in Heerde tegen haar leeftijdsgenoten kon opnemen.
Demi Benschop debuteerde in Heerde tussen de senioren. Ze vond het best spannend om te rijden tegen ‘de grote dames’ van het inlineskaten. Op de openingsdag van het toernooi opende ze met een prachtige achtste plaats op de 500 meter. Op de 15 km. afvalkoers moest ze door het hoge tempo de wedstrijd voortijdig verlaten. Haat sterkste wedstrijden skatete Demi bij het wegkampioenschap: ‘Er werd een one lap gereden waarbij ik een sterke kwartfinale had. Mijn start was goed, maar in de laatste bocht wist er toch iemand om mij heen te komen waardoor ik helaas niet door was naar de halve finale.
De 10 km. puntenkoers ging beter dan verwacht! Ik kon goed bij het peloton blijven en de versnellingen van het peloton volgen. Ongeveer 5 ronde voor het einde moest ik echter lossen uit het peloton en alleen verder rijden.’
Ook Tom van Vliet mocht voor het eerst bij de grote mannen meedoen. Vorig jaar behaalde hij bij het NK in Heerenveen nog meerdere medailles bij de junioren A, maar dat kunststukje kon hij begrijpelijkerwijs in Heerde niet herhalen. Tom, al sinds lang trainend bij de Engelsman John Davis, behaalde zijn beste klassering op de 1000 meter op de baan. Op dit onderdeel eindigde hij als negende. Op de weg werd hij tiende op de puntenkoers. Hij reed hier een sterke koers, maar slaagde er niet in om punten te vergaren. Op de 100 meter mocht hij het opnemen tegen Ronald Mulder. Deze wereldtopper was duidelijk een maatje te groot voor de rijder van UNICA/Bont.
Voor Raphael Boef waren er ook geen topklasseringen bij het NK. Zijn piek lag bij de puntenkoers op de baan, waarop hij twaalfde werd.

Skate4 2018

Flyer Skate4 2018