IMG 1234 kopie
De eerste wedstrijd van de JUMBO Blankestijn Cup werd zaterdag gehouden onder barre en welhaast winterse omstandigheden. Het eerste startsignaal had nog maar nauwelijks geklonken of de ijskoude voorjaarsregen zwiepte over het Statenland. De skaters vluchtten op het teken van de speaker van dienst met grote spoed het SVO-clubgebouw in. De vele toeschouwers hadden die weg al eerder gevonden. In het thuishonk van de Oudewaterse vereniging werden de regenwielen onder de skates gedraaid, want de wedstrijd zou na het overdrijven van de bui worden vervolgd op nat en dus glad asfalt. Ondanks het zonnetje dat aan het begin van de avond doorbrak bleef het koud en de deelnemers uit Zeeland omhulden zich tijdens de loze ronden zelfs met dikke dekens.
Een groot deelnemersaantal was op de wedstrijd afgekomen en het was voor de wedstrijdorganisatie dan ook een flinke uitdaging om de wedstrijd voor de Oudewaterse herdenking op de Waardsedijk af te ronden. De missie slaagde door de onverwachte regenval niet, maar de wedstrijd werd tijdens de Stille Tocht van de Michaelkerk en de herdenking bij het oorlogsmonument uiteraard onderbroken. De twee minuten van absolute stilte op het Statenland, ingeluid door de Last Post op de Waardsedijk, waren meer dan indrukwekkend. De afsluitende marathon werd ruim na achten verreden zonder de verbale ondersteuning van de speaker.Naast de vele wedstrijdrijders gingen er zaterdagmiddag ook veel startende skaters van start. Onder hen veel thuisrijders. Zo maakte Isa van den Berg veel indruk bij de meisjes pupillen 2, al moest ze haar uiterste best doen om nieuwkomer Salomé de Bruijn in de wedstrijd over twee ronden voor te blijven. Ook bij de jongens pupillen 3 werd er fanatiek gestreden om de winst. Bastiaan de Vrieze van SSC de Poel leek onbedreigd naar de winst in de wedstrijd over twee ronden te rollen, maar ondanks enig onbedoeld trekwerk in de finishstraat moet hij toch voorrang verlenen aan de behendige SVO’er Jesper de Jong. Julie de Ridder won bij de meisjes.

Hendrika en Daphne

De goedlachse Hendrika de Kok uit Zeeland en Daphne van Kooten van SVO gingen vorig jaar nog van start bij de nieuwkomers, maar hebben nu de succesvolle overstap gemaakt naar het wedstrijdskaten. Hendrika rijdt zelfs podium bij de regionale Dave van Dam Cup en was ook zaterdagavond de sterkste. De Oudewaterse Nienke Oosterlaken deed echter weinig voor haar onder en besliste de wedstrijd over vijf ronden met zevenduizendste van een seconde in haar voordeel. De transponder corrigeerde daarmee de speaker, die de winst naar de Zeeuwse zag gaan. Op de marathon waren de rollen precies omgekeerd.
De Montfoortse Daphne van Kooten heerste bij de meisjes pupillen 2, maar zij had in haar categorie niet met enige tegenstand te duchten. Haar tijden deden echter niet onder die van de snelste jongens, waar Gouwenaar Noah Epping net iets sneller was dan Lars Oosterlaken van SVO.
De afsluitende marathon leverde bij de wedstrijdrijders weer veel spanning op. Overall was de gretige Joep Stubbe absoluut de snelste en bij de meisjes gold dit voor Marieke de Kruijff. Meest spannend was de strijd bij de jongens kadetten. De wedstrijd werd pas op de meet beslist in het voordeel van Cas van Deuren. Niels Ott en Bjorn Kitselaar finishten binnen een halve seconde. Bij de meisjes kadetten skatete Isa van Beek een sterke marathon, maar Fleur Visser was toch nog een maatje te groot voor haar. Anne Murk schakelde zichzelf uit door een valpartij tijdens de tijdrit.
IMG 1263 kopieDe winnaars
Niet-wedstrijdrijders: Rosan Oosterlaken en Siebe de Jong (P4), Julie van de Ridder en Jesper de Jong (P3), Isa van den Berg en Sietse Verploeg / SSV Lek en Linge (P2), Noor van Vliet en Floris Verploeg / SSV Lek en Linge (P1) en Jelmer de Winter / SSV Lek en Linge (KJ)Wedstrijdrijders: Fernandez Lommers / VDL (P4), Daphne van Kooten en Noah Epping / SC Gouda (P2), Hendrika de Kok / SSC de Poel en Sem van Beek (P1), Fleur Visser en Cas van Deuren (K), Marieke de Kruijff en Joep Stubbe (J)
IMG 1296 kopie

JBC 2019